O festivalu

Festival se je izoblikoval kot platforma za predstavitev domače in tuje neodvisne uprizoritvene produkcije v mestu Maribor… delat program tud izven slovenske presto lnice. Prve tri edicije festivala (2010 ; 2011 ; 2012) so pripeljale v Maribor predstave, ki jih sicer v mestu ne bi videli… v skladu s poslanstvom in načeli Momenta: žanrsko in estetsko prepletene, raziskovalne in inovativne predstave in projekte.

Od leta 2014 pa je Moment s programom Intimnega odra v mestu prisoten z redno lastno in gostovalno uprizoritveno produkcijo … tudi z mednarodnim programom (Fokus na Lentu ; MAMO abonma).

Nove edicije Prestopov, ki je ob svoji obuditvi zastavljen kot bienalni festival (2019 ; 2021 …) pa svoj program nadaljujejo v mednarodnem mreženju (novi pristopi in projekti namenjeni študentom in mladim ustvarjalcem npr.: Start a project ; partnerski projekt slovenskih neodvisnih producentov za predstavitev svojega dela mednarodni strokovni, selekcijski, programerski, festivalski publiki: SI showcase … ). Srce/osrednji del festivalskega programa ostajajo predstave predstavljene tako na matičnem prizorišču (Intimni oder GT22) kot v drugih prostorih in odrih po mestu, s čimer Moment povezuje tudi lokalno uprizoritveno sceno, plemeniti in opozarja na njen potencial in dejansko prisotnost scene v mestu. Predstave so izbrane še vedno po ključu čimširše predstavitev neglede na žanr ali produkcijske pogoje kjer nastajajo, v letu 2019 pa s posebnim poudarkom družbeno-političnega konteksta kjer so nastale ali ga z vsebino nagovarjajo. Vstop v nove edicije predvideva tudi festivalske premiere producenta (Momenta).

NAMEN PRESTOPOV

Festival Prestopi je 10 dnevno druženje in spoznavanje. Sodobno neodvisno gledališče, ki ga predstavljamo v desetih dneh je odprto, ustvarjalno, vključujoče in brezkompromisno. Predstave bi lahko opisali kot zabavne, politične ali estetske, vendar so mnogo več.

Festival Prestopi je namenjen mestu in njegovim prebivalcem. S svežino, ki jo prinašajo letošnje predstave želimo soočiti najširše občinstvo. Program, ki je sestavljen iz predstav iz Palestine, Češke, Izraela, Portugalske in Slovenije bo spodbudil občinstvo k novim premislekom, mnenjem in pogledom. Naše poslanstvo, razvijati neodvisno gledališče, je pravzaprav posledica želje po odprti, vključujoči in solidarni družbi. Družbi brez predsodkov in strahu. Verjamemo, da z našim programom dvigamo kvaliteto življenja v mestu. Inovativnost in razvoj (in večja enakost) sta posledica želje po novem, po neznanem. Z odprtimi rokami in z odprtimi srci pričakujemo občinstvo in goste iz tujine in od doma.

POŠLJITE SPOROČILO