Spitfire Company (Češka)
Lokacija: Amfiteater II. gimnazije Maribor
Mesto: Maribor
Trajanje: 55 min

Datum: 13. 5. 2019
Ura: 18.00

Mednarodno izjemno uspešna predstava se napaja iz dela enega najbolj znanih čeških pisateljev in prvega češkega predsednika po razpadu Češkoslovaške, Václava Havla – Avdienca. Kaj se zgodi, ko se na odru znajdejo dve igralki, zvarek genialnega češkega piva, ogromne maske in absurdni humor, ki sloni na večnem izkoriščevalskem odnosu med delodajalcem in delojemalcem? Kako daleč smo pripravljeni iti za napredovanje in kakšno vlogo pri tem nosijo človekove sposobnosti? Uprizoritev, ki zastavlja večno univerzalna vprašanja, ki so simptomatična za vse hierarhične sisteme vseh političnih sistemov.

Spitfire Company je umetniška skupina, ki v svojih delih uporablja prakse fizičnega, vizualnega in plesnega gledališča. Člani skupine s svojimi predstavami gostujejo na največjih svetovnih festivalih in prejemajo nagrade širom sveta. Med drugim že več let zapored gostujejo na edinburškem festivalu Fringe, bili so tudi na festivalu National Arts v Južnoafriški republiki, festivalu Penghao na Kitajskem in drugje. Osrednji fokusi njihovega dela so raziskovanje izvirnega jezika za vsako predstavo, performerjevo izkustvo in človekove omejitve ter kako te omejitve vzpostavljajo človekov odnos do življenja. V Pragi organizirajo tudi festival Zero Point.

Avtorja koncepta Miřenka Čechová, Petr Boháč
Režiser Petr Boháč
Izvajalki Michaela Hradecká, Eva Stará
Oblikovalca glasbe Sivan Eldar, Karel Gott
Oblikovalec svetlobe Martin Špetlík
Fotograf Michal Hančovský
Oblikovalka mask Paulina Skavova
Produkcija Spitfire Company, Tereza Havlíčková, Barbora Repická
Koordinatorka produkcije Ludmila Vacková
Koprodukcija Bezhlavi z.s., Palác Akropolis
Podpornika mesto Praga, Ministrstvo za kulturo Češke republike

 

Galerija

Lokacija: Amfiteater II. gimnazije Maribor
Mesto: Maribor
Trajanje: 55 min

Datum: 13. 5. 2019
Ura: 18.00

Vstopnice za posamezne dogodke je možno kupiti od 1. do 18. 5. v festivalskem centru Urban Garden na Ulici kneza Koclja 6 in v spletni prodaji na vstopnice@prestopi.si (spletni nakup vstopnice je možen vsaj en dan pred dogodkom).

Vstopnice bo možno kupiti tudi na prizoriščih posameznih dogodkov eno uro pred začetkom, če bodo še na voljo. Rezervacije vstopnic niso možne.