Program festivala

FESTIVALSKA PREMIERA
11. 5. 2019 / 20.00 / Intimni oder GT22
16. 5. 2019 / 18.00 / Intimni oder GT22

MI NE GREMO NIKAMOR we are here to stay
Moment (Slovenija)

Romantiziranje »dobrih starih časov« (simpler times) ljudje ritualiziramo enako kot idealiziranje »svetle prihodnosti«. Nostalgija in utopija trčita v kaotičnosti trenutka, v katerem živimo, sočasnosti mnogoterih perspektiv, resnic in identitet. Predstava se ukvarja s trenutkom soočenja s stališčem, odločitvijo in sprejemanjem odgovornosti kljub spremenljivosti, negotovosti in relativnosti časa, prepričanj, okoliščin.

12. 5. 2019 / 20.00 / Intimni oder GT22

Viktorija 2.0
Moment (Slovenija)

Zmagovalci so samozavestni. Zmagovalci so strastni. Zmagovalci se cenijo. Zmagovalci vedo, kaj hočejo in kako to doseči. Zmagovalci nikoli ne odnehajo. Zmagovalci so disciplinirani. Zmagovalci ne čakajo na popolne pogoje. Zmagovalci vedo, da je največje tveganje ne tvegati. Zmagovalci se primerjajo izključno s sabo. Zmagovalci ne potrebujejo nikogaršnje potrditve.

13. 5. 2019 / 18.00 / Amfiteater II. gimnazije Maribor

Antiwords (Nebesede)
Spitfire Company (Češka)

Mednarodno izjemno uspešna predstava se napaja iz dela enega najbolj znanih čeških pisateljev in prvega češkega predsednika po razpadu Češkoslovaške, Václava Havla – Avdienca. Kaj se zgodi, ko se na odru znajdejo dve igralki, zvarek genialnega češkega piva, ogromne maske in absurdni humor, ki sloni na večnem izkoriščevalskem odnosu med delodajalcem in delojemalcem?

13. 5. 2019 / 20.00 / Stara dvorana SNG Maribor

Moçambique (Mozambik)
mala voadora (Portugalska)

Pisana predstava iz Portugalske pripoveduje o portugalsko-mozambiški kolonialistični preteklosti in ljudeh, ujetih v politično situacijo. Kakšno bi bilo življenje otroka, ki bi odraščal v Mozambiku namesto na Portugalskem?

14. 5. 2019 / 20.00 / Intimni oder GT22

In, predstava bo?
Moment, ŠtudenTeater (Slovenija)

Leta 2004 smo Slovenci prestopili prag Evropske unije. Naslednji omembe vreden korak je bil vstop v Evroobmočje leta 2007. Generacije novega tisočletja se tega spominjajo le bežno in zabrisano.

15. 5. 2019 / 18.00 / Amfiteater II. gimnazije Maribor

Heroj 2.0 – Predstava vseh predstav
Moment, Zavod EN-KNAP (Slovenija)

Če ne misliš, da si najboljši igralec, nehaj igrati. Če ne misliš, da delaš najboljšo predstavo, je ne delaj. Če misliš, da razpisa ne boš dobil, ga ne piši. Heroj 2.0 govori točno o tem, ne gre za vprašanje vere, ampak za popolno in slepo prepričanje, da Heroj 2.0 JE predstava vseh predstav.

15. 5. 2019 / 20.00 / Intimni oder GT22

Sorry
Via Negativa, Zavod Sploh (Slovenija)

Sorry je raziskava in predstava o odnosu. Predstavo je navdihnilo delo francoskega filozofa Michela Serresa, Parazit. V njej zagovarja teorijo, da je parazitizem edino možno naravno razmerje. Torej tisti, ki daje, deli, ustvarja, ponuja. In tisti, ki ne dela ničesar od tega, ampak samo jemlje. Se zažira, izkorišča, ničesar ne da in ničesar ne ustvari.

16. 5. 2019 / 20.00 / Amfiteater II. gimnazije Maribor

Alien Express: Drugi let
Flota Ljubljana, Flota Murska Sobota (Slovenija)

Kam (še) poleteti? Po uspešnem prvem vzletu se enigmatični gibalni dvojec Alien Express (Gašper Kunšek, Žigan Kranjčan) znova vrača na oder. Tokrat v okrepljeni glasbeni zasedbi didžeja SunnySun, jazzista Kristijana Kranjčana, gverilski svetlobni intervenciji Boruta Bučinela in zvočni pokrajini Jureta Vlahovića. Drugi let med drugim odpira vprašanja umetniškega navdiha ter kreativne, življenjske energije – od kod prihaja in kam gre?

17. 5. 2019 / 15.00 & 18.00 / Muzej narodne osvoboditve Maribor
18. 5. 2019 / 18.00 / Muzej narodne osvoboditve Maribor

The Smooth Life (Lahkotno življenje)
Dafa Puppet Theatre (Jordanija, Češka)

Dokumentarna, osebno izpovedna, solo lutkovna predstava za osem gledalcev je istočasno tudi kulinarično doživetje. Povezuje življenjske zgodbe in družinske pripetljaje Palestinca, rojenega in vzgojenega v največjem begunskem taborišču v Jordaniji. Z ustvarjanjem intimnega vzdušja so gledalci povabljeni v zgodbo o družini, njihovih medsebojnih odnosih in upanju. Predstava na subtilen način in z izjemno preciznostjo povezuje umetnost in življenje, kreacijo in stvarnost, intimno in javno.

17. 5. 2019 / 20.00 / Velika dvorana Lutkovnega gledališča Maribor

23 Thoughts About Conflict (23 misli o konfliktu)
Worst Case Scenario (Izrael)

V prepletu osebnih izkušenj posameznikov in globalne politične situacije, v kateri so se znašli, nam ustvarjalci ponudijo varietejski program prizorov žongliranja, petja, plesa in glasbe, ki se sestavijo v predstavo o politični situaciji življenja mladih v Tel Avivu.

18. 5. 2019 / 20.00 / Intimni oder GT22

And Here I Am (In tukaj sem)
Developing Artists (Palestina)

And Here I am je epsko popotovanje borca, zapornika in begunca iz palestinskega Zahodnega brega ter iskanje identitete in samoodkrivanje obenem. S prepletanjem dejstev in fantazije, tragičnosti in komičnosti skozi prvo in drugo palestinsko intifado sledimo protagonistu Ahmedu Tobasiju in njegovi transformaciji od oboroženega uporniškega borca do umetnika, od Palestine do Norveške in nazaj.