PROSTORSKE POSTAVITVE

Ujeto gibanje

3.–18. maj
#kinetičnokiparstvo #sitespecific #vsakdanjipredmeti #predmetnogledališče
Razstavljene instalacije so posledica poskusov z vsakdanjimi predmeti, ki jih je umetnica Monika Pocrnjić izdelala, zato da bi prikazala različne načine gibanja teles. Inspiracijo za izdelavo je črpala iz predmetnega gledališča, razstavljeni izdelki pa preigravajo različne prizore gibanja. Gibanje je avtorica rekonstruirala v nekem trajanju, v intervalu med opazovalcem in opazovanim, ter med aktivnimi in pasivnimi telesi. Predstavi nam predelan CD-predvajalnik, izdelan na osnovi naprave zoetrop, vrteči se plošček s sekvencami sličic ob opazovanju daje gledalcu vtis giba. Premik šestila in origami ptičev je ujet v času, motor vpliva na hitrost dejanja s premagovanjem teže in spreminjanja položaja materiala. Opazovalec doživlja prizore kot časovno neprekinjeno celoto.

KRITIŠKA REZIDENCA

Rezidenca je namenjena refleksiji o gledališču in praktičnemu pisanju kritik. Udeleženci in udeleženke si bodo ogledali uprizoritve ter svoje vtise na srečanjih skupno analizirali in nato zabeležili v obliki kritiških zapisov, ki bodo objavljeni ter dostopni na blogu www.prestopi.si/blog. Rezidenti si bodo med festivalom ogledali festivalske predstave in jih pod mentorskim vodstvom dramaturginje in gledališke kritičarke Zale Dobovšek na internih delavnicah podrobno analizirali. Rezidenca ponuja priložnost za poglobljeno oblikovanje lastne kritiške interpretacije skozi podrobno prepoznavanje različnih uprizoritvenih estetik.

PODCAST INTIMNI

Serija podcastov Intimni, ki se snema v sklopu platforme Maribor Is the Future, reflektira stanje na neodvisni sceni v Mariboru. Analiziramo in komentiramo domače in gostujoče predstave na Intimnem odru, teme, ki jih uprizoritve razpirajo, predstavljamo sodelujoče ustvarjalce in reflektiramo splošno stanje duha v umetnosti in družbi, vzgibe, zaradi katerih določene predstave nastanejo, in pogoje, ki jih imajo ustvarjalci. V sodelovanju s serijo Intimni sta nastali tudi dve festivalski ediciji komentiranja predstav, Abonma Borštnik (2018) in Abonma TSD (2019). Podcasti se snemajo v angleškem ali slovenskem jeziku, odvisno od gostov. Tudi med festivalom Prestopi bo po vsaki predstavi posnet podcast, pri katerem bodo poleg gostujočih umetnikov sodelovali študenti ter gostujoče kritičarke in kritiki. Sicer pa je serija podcastov tudi primer dobre prakse povezovanja delujočih društev znotraj GT22, saj pri nastajanju podcastov sodelujejo kar tri s sicer različnimi osnovnimi fokusi delovanja. Podcaste Intimni lahko poslušate na soundcloudu Maribor Is the Future in Radiu MARŠ. Moderirala jih bo dramaturginja Nika Švab.

START A PROJECT

13.–15. maj
Platforma za mlade umetnike s področja uprizoritvenih umetnosti (performerji, scenografi, glasbeniki, likovni ustvarjalci, producenti …) je namenjena študentom v zadnjih letnikih akademij in svežim diplomantom. Gre za mednarodni projekt, ki povezuje umetniške akademije in nevladne uprizoritvene producente. Platforma Start a Project gradi na interdisciplinarni izmenjavi znanj, produkcijski podpori in mreži za omogočanje mednarodnih rezidenc, odigravanja predstav, izmenjavo pristopov dela in metod ter povezovanje za nadaljnje nove priložnosti v mednarodnem prostoru. Festival Prestopi bo gostil prvo srečanje projektnih partnerjev, odprto tudi za zainteresirano javnost, ki bo ponujalo prostor in čas za izmenjavo mnenj in razvoj idej.

DOBRA KAVA IN LEPE MISLI

Urban Garden, 12.–19. maj / 10.00
Druženja ob jutranji kavi so odprta za vse obiskovalce festivala. V manj formalni obliki razvijamo sproščen format uvoda v predstavo in pogovora po predstavi. Vabljeni na pogovor o vtisih, interpretacijah predstav, ki jih bomo postavili tudi v širši kontekst glede na čas in kraj nastanka. Spregovorili bomo tudi o žanrskih raznolikostih, drugih primerih dobrih praks v uprizoritvenih umetnostih, produkcijskih pogojih in strukturah na neodvisni sceni, delili izkušnje in mnenja. Druženja ob dobri kavi in lepih mislih bo koordinirala festivalska ekipa.

TVOJ MOMENT – UPORABI SVOJ GLAS

Okrogla miza o evropskih volitvah, kaj te prinašajo mladim in kaj mladi njim

6. maj

Evropa se v zadnjem času spopada z različnimi izzivi (migracije, brezposelnost med mladimi, varstvo zasebnosti, podnebne spremembe itd.) in čas je, da se seznanimo z nastalo situacijo in prestopimo v novo družbo brez strahu. Vzpostaviti želimo odprto, vključujočo in solidarno družbo. Skupaj s študenti in za študente bomo zato organizirali okroglo mizo na temo volitev v Evropski parlament.
Na okrogli mizi bodo sodelovali govorci z različnih področij, ki se dotikajo evropske politike in mladih. Dogodek organiziramo s pomočjo Oddelka za sociologijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru, ki je letos izdal študijo Mladina 2018. Gre za mednarodni raziskovalni projekt, ki se hkrati izvaja v desetih državah Jugovzhodne Evrope. Glavni namen raziskave je opredeliti, opisati in analizirati odnos mladih in njihove vedenjske vzorce v sodobni družbi. Znotraj raziskave se ukvarjajo s področji izobraževanja, zaposlitve, politične udeležbe, odnosov v družini, prostega časa, rabi informacijskih in komunikacijskih tehnologij, vrednot in prepričanj mladih. Na okrogli mizi bodo sodelovali tudi izr. prof. dr. Rudi Klanjšek, Manja Toplak in Miha Blažič – N’toko.