B U M !

Vstopnina znaša 5 evrov. Vstopnice bodo na voljo na prizorišču eno uro pred dogodkom.

 

Na meji med dramo in performansom, znanostjo in umetnostjo.

Eden ključnih dogodkov za moderno preučevanje človeka in družbe je bil dialog dveh mislecev, ki odmeva vse od 17. stoletja naprej. Descartes je ločil zavest od telesa, medtem ko je Spinoza menil, da sta um in telo neločljiva. In tako je izmenjava argumentov sprožila neustavljiv plaz, ki je za 350 let v ospredje pahnil znanstveno metodo, subjektivni pogled na svet pa je obveljal kot neprimeren in nezanesljiv za preučevanje stvarnosti. Ljudje smo bili zgolj zunanji opazovalci, oddvojeni od vesolja, dokler Einstein ni pokazal, da meritve, od katerih je odvisen obstoj vse znanosti, niso neosebni dogodki, temveč so človeška dejanja izvedena v določenem času in prostoru in še kako odvisna od opazovalca. Skoraj istočasno še ena teorija ovrže osnove znanstvene paradigme. Kvantna fizika na glavo postavlja resničnost vsakodnevnega izkustva, pri čemer logika in zdrav razum odpovesta. Lahko sem tukaj in me istočasno ni, lahko sem delec in valovanje obenem, kriv in nedolžen, živ in mrtev … Dober večer, moje ime je Robert Oppenheimer in sem že več kot petdeset let mrtev. Sem tako slaven, da imena niti ne potrebujem. Sem Smrt in sem Uničevalec svetov. Sem njegov Rešitelj. Sem oče atomske bombe. Predstava je kolektivno delo skupine.

Predstavi sledi klepet.

***

V skladu z odloki vlade je udeležba na kulturnih dogodkih dovoljena osebam z negativnim testom na covid-19, cepljenim ali prebolevnikom. Za otroke to pravilo ne velja.

Upoštevati moramo priporočila glede vzdrževanja medosebne razdalje, pravilnega nošenja maske, higiene rok in higiene kašlja.

***

Igralec: Rok Kravanja
Režiser: Zoran Petrovič
Dramaturg: Marek Turošík
Scenograf, kostumograf, soavtor likovne podobe, avtor fotografij: Andrej Firm
Andrejevo zunanje oko: Miha Horvat
Hvala, Monika.
Produkcija: Moment
Koprodukcija: GT22
Podpora: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Maribor

Mesto: Maribor
Trajanje: 45 min
Na sporedu:
5. junija 2021 ob 19:00
Intimni oder, GT22