BAKICE/BABICE

BAKICE/BABICE

O predstavi:

Na Hrvaškem je od leta 2005 v veljavi zakon, na osnovi katerega so državljanke in državljani upravičeni do denarnega nadomestila, če v trgovino vrnejo prazno embalažo za pijače. Ukrep naj bi jih spodbudil k zmanjšanju količine odpadkov, toda za nekatere je zbiranje povratne embalaže postalo vir preživetja.

V predstavi spremljamo štiri mlade igralke v vlogah štirih starih brezdomk. Predstavo so avtorice ustvarile na podlagi tragičnih osebnih zgodb, ki so rezultat naše kapitalistične stvarnosti. V času, v katerem je postalo »normalno« hoditi mimo oseb, ki kopljejo po kontejnerjih, avtorice razpirajo vprašanje, kje smo in kam gremo kot posameznice oziroma posamezniki in kot družba, pri tem pa ostajajo duhovite, simpatične in predvsem človeške. Prav zaradi tega jim uspe, da se v predstavi najdemo, da nas zadene v bistvo in da jo vzamemo za svojo, ne glede na to, da stvarnosti protagonistk neposredno ne izkušamo v lastnem vsakdanu.

Odmevi v medijih:

“Na ponovitve obvezno prinesite robčke, potrebovali jih boste za solze joka in smeha.”

Odziv iz občinstva

Dosežki:

Predstava je bila izbrana v selekcijo prestižnega berlinskega festivala Theatertreffen – Stückemarkt kot ena od petih s celotnega sveta.

O avtoricah:

Kolektiv Igralke sestavljajo Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol in Vanda Velagić. So diplomantke študijskega programa igre in medijev na Reki (razred Radeta Šerbedžije in Lenke Udovički). So avtorice in producentke lastnih projektov, ki jih druži prijateljstvo, ljubezen do igre in družbeno angažiranega gledališča. Predstava Babice je po gledališki risanki z delavnico Plastična fantastika iz leta 2019 njihov drugi avtorski projekt.

Avtorstvo: Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol, Vanda Velagić in Tjaša Črnigoj

Režija in dramaturgija: Tjaša Črnigoj

Raziskovalke in nastopajoče: Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol in Vanda Velagić

Socialna antropologinja: Vanda Velagić

Osebne zgodbe delile: Albina, Ljudmila, Marta in Suzana

Scenografija: Paola Lugarić

Kostumografija: Tanja Blašković

Izbor glasbe: avtorice in Sun Matt

Tehnično vodenje predstave: Matijas Kozić

Obdelava zvoka: Sebastijan Tomažin

Oblikovanje vizualij: Oleg Morović

Produkcija: Kolektiv Igralke, Savez udruga Molekula in KUD Transformator

Na sporedu:
20. maj 2023 ob 19:00
Amfiteater II. gimnazije Maribor
Lokacija: Maribor
Trajanje: 80 minut