BAKICE/BABICE

BAKICE/BABICE

O predstavi:

Na Hrvaškem je od leta 2005 v veljavi zakon, na osnovi katerega so državljanke in državljani upravičeni do denarnega nadomestila, če v trgovino vrnejo prazno embalažo za pijače. Ukrep naj bi jih spodbudil k zmanjšanju količine odpadkov, toda za nekatere je zbiranje povratne embalaže postalo vir preživetja.

V predstavi spremljamo štiri mlade igralke v vlogah štirih upokojenk, ki živijo pod pragom revščine. Predstavo so avtorice ustvarile na podlagi pričevanj, ki skozi osebne zgodbe odražajo kapitalistično stvarnost. V času, v katerem je postalo »normalno« hoditi mimo oseb, ki kopljejo po kontejnerjih, avtorice razpirajo vprašanje, kje smo in kam gremo kot posameznice oziroma posamezniki in kot družba, pri tem pa ostajajo duhovite, simpatične in predvsem človeške. Prav zaradi tega jim uspe, da se v predstavi najdemo, da nas zadene v bistvo in da jo vzamemo za svojo, ne glede na to, da stvarnosti protagonistk neposredno ne izkušamo v lastnem vsakdanu.

Po predstavi sledi pogovor z ustvarjalkami.

Odmevi v medijih:

Resnično, angažirano in močno.
Ivana Pejić, Kulturpunkt.hr, 2021

Družbeno angažiran gledališki projekt Babice je eden od najbolj zanimivih programov v okviru velike manifestacije Reka 2020.”
Maja Hrgović, Arteist.hr

“Na ponovitve obvezno prinesite robčke, potrebovali jih boste za solze joka in smeha.”
Odziv iz občinstva

Dosežki:

Predstava je bila izbrana v selekcijo prestižnega berlinskega festivala Theatertreffen – Stückemarkt kot ena od petih s celotnega sveta.

O avtoricah:

Kolektiv Igralke sestavljajo Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol in Vanda Velagić. So diplomantke študijskega programa igre in medijev na Reki (razred Radeta Šerbedžije in Lenke Udovički). So avtorice in producentke lastnih projektov, ki jih druži prijateljstvo, ljubezen do igre in družbeno angažiranega gledališča. Predstava Babice je po gledališki risanki z delavnico Plastična fantastika iz leta 2019 njihov drugi avtorski projekt.

Tjaša Črnigoj je gledališka režiserka, ki se v zadnjem času še posebej osredotoča na dokumentarno gledališče. V sezoni 2022/23 režira niz predavanj-performansov o seksualnem užitku kot temeljni spolni pravici v okviru človekovih pravic z naslovom Spolna vzgoja II (Maska, Slovensko mladinsko gledališče, Mesto žensk). Pri predstavi Babice so s Kolektivom Igralke prvič sodelovale.

Avtorice: Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Tjaša Črnigoj, Anja Sabol in Vanda Velagić

Režiserka, dramaturginja in raziskovalka: Tjaša Črnigoj

Raziskovalke in nastopajoče: Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol in Vanda Velagić

Socialna antropologinja: Vanda Velagić

Osebne zgodbe delile: Albina, Ljudmila, Marta in Suzana

Scenografija: Paola Lugarić

Kostumografija: Tanja Blašković

Izbor glasbe: avtorice in Sun Matt

Tehnično vodenje predstave: Marin Lukanović

Obdelava zvoka: Sebastijan Tomažin

Oblikovanje vizualij: Oleg Morović

Produkcija: Umjetnička organizacija Kolektiv Igralke, Savez udruga Molekula in KUD Transformator

Sofinancirali: Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci, Javni sklad za kulturne dejavnosti Republike Slovenije; produkcijo in distribucijo predstav Kolektiva Igralke v letu 2023 sofinancira Zaklada Kultura nova

Na sporedu:
20. maj 2023 ob 19:00
Lokacija: Amfiteater II. gimnazije Maribor
Trajanje: 80 minut