BETON7

BETON7

O predstavi:

V Betonu7 se prepleta hrepeneča balada z laibachovskimi primesmi, mistika, stkana iz tkanine vsakdana, etno, igrivost jazza, nostalgičnost minulega, monolog o hrabrosti, meditativno revolucionarna pesem … Je presunljiva zmes vsega tega, pa tudi kamnov, cementa in betona, prepletenega z nami. Ljudmi.

Izhodiščni motiv je pesem Pavle Medvešček, napisala jo je prvega dne v službi v cementarni Anhovo. Pavla v pesmi reflektira drobljenje, žganje in mletje kamenja iz drobovja svete gore Jelenk – varuha doline. Poetična misel Pavle se obrača k upanju, da cement, ki iz doline odhaja v vrečah, nekje drugje gradi nove ceste, mostove, domove …, a se zaveda, da z vrečami odhaja v svet tudi del njihove doline. Pavla takrat ni mogla slutiti razsežnosti krivic, ki jih prebivalci doline Posočja doživljajo danes zaradi še delujoče cementarne, zdaj tudi sežigalnice smeti. BetON7 je nastajal v dialogu z mladimi in starimi prebivalci Posočja, ki so z ustvarjalci zbrali material, občutja in vtise na temo svetega v urbanem prostoru. In čeprav je to zgodba o prav specifični dolini, je to pravzaprav zgodba o vseh dolinah in vseh njihovih prebivalcih.

Odmevi v medijih:

“Na začetku je bil zvok. Raziskujoč, preiskujoč, preizkušajoč. Improviziran, a fokusiran. […] Idejno izhodišče ugledališčenega koncerta […] je prav razmislek o preobrazbi sveta […]. Z [njimi] se odpravimo na ježo po divjini raznolikosti […].”

Ana Obreza, SiGledal, 2022

O avtorjih:

Grunt je glasbeni del skupnosti ustvarjalcev Teatra na konfini (TNK) iz Nove Gorice. V sodelovanju z uprizoritvenim delom TNK – Kolektivnim gledališčem Sakerdona Mihajloviča – so ustvarili ugledališčeni koncert BetON7, ki išče svet(l)e prostore urbanih okolij. Kolektiv sestoji iz glasbenic in glasbenikov, avtorjev in avtoric, vokalistke, likovnice, oblikovalca zvoka, oblikovalca videa, vizualnega umetnika, kiparja, skoraj filozofinje, režiserja, igralke in igralca.

 

Nastopajoči: Tomi Novak, Anton Lorenzutti, Rok Pavlin, Metka Knap, Tilen Kravos, Žiga Ipavec, Maja Poljanec Nemec, Miha Nemec

Režija: Miha Nemec

Glasba: Tomi Novak, Grunt

Besedila: Maja Poljanec Nemec, ustvarjalci uprizoritve

Likovna podoba: Enej Gala

Oblikovanje svetlobe: Petra Veber

Oblikovanje zvoka: Matej Čelik

Partnerji: SNG Nova Gorica, MONG, Društvo humanistov Goriške, KUD Morgan

Na sporedu:
19. maj 2023 ob 21:00
Lokacija: Intimni oder GT22
Trajanje: 75 minut