KROG

KROG

O predstavi:

Predstava Krog raziskuje javni park kot nevralgično točko javnega življenja – tvorjenja skupnosti, prostor družabnega sodelovanja in iskanja vezi med ljudmi. Izhodišče je konkreten park železniških delavcev v Cluj-Napoci, ki je preživel številne premene. Neja Tomšič je raziskovala njegovo zgodovino in sedanjo usodo. V predstavi spremljamo pripovedovanje s pomočjo zvočnih in vizualnih orodij ter skulpture, sestavljene iz materiala z različnih gradbišč. Tako Neja kot Nonument Group raziskujejo in pripovedujejo o političnih in družbenih idejah, gibanjih ter politikah, katerih spremembe se odražajo v materialni realnosti – na skupnih javnih površinah, stavbah … Krog ostaja aktualno umetniško delo, saj vsakokrat znova kontekstualizira tudi prostor, kjer je uprizarjan – pa naj bo to zgodovina Cukrarne, bivše sinagoge, Stare mestne elektrarne ali Sodnega stolpa.

Odmevi v medijih:

Projekt nekako opozarja na to, da ni prostora – javnega ali pozasebljenega –, ki ne bi obstajal na kraju nečesa, česar ni več, pa tudi na to, da je vse nenehno izpostavljeno spreminjanju. V tem smislu je pomembno, da ničesar ne jemljemo za samoumevno.

Anja Radaljac, Aplavz, 2023

O avtorjih:

Neja Tomšič je članica Nonument Group, skupine interdisciplinarnih umetnikov, arhitektov, teoretikov, ki iz raziskav izpeljujejo umetniške akcije večinoma v javnem prostoru. Arhitektura, spomeniki, javni prostori in infrastruktura, katerih pomen je drugačen zaradi družbenih ali političnih sprememb, so: nonument.

Neja Tomšič je ustvarjalka s področij vizualne umetnosti, pesništva in pisateljstva, kjer z interdisciplinarno prakso združuje risbo, fotografijo, poezijo in performans. Predstava Opijske ladje jo je postavila na domači in mednarodni zemljevid tudi kot umetnico uprizoritvenih praks, ki svoje delo razvija iz poglobljenih raziskav. Je tudi izjemna zgodbarka in lahko iz skodelice čaja razvije naracijo, ki se pne od majhnega srka dragocene tekočine do kolonialnih in merkantilističnih premikov svetovne ureditve.

Zasnova in scenarij: Neja Tomšič

Nastopajoči: Neja Tomšič, Nika Grabar in Miloš Kosec

Skulpture: Martin Bricelj Baraga

Kostumografija: Dajana Ljubičič

Pomoč pri raziskavi: Istvan Szakats, Flaviu Petean, Mohamed Adel Dessouki in Sarah Baghat

Tonski tehnik: Luka Seliškar

Oblikovanje zvoka: Simina Oprescu

Glasovi: Flaviu Petean, Jadranka Gnezda, Viorica Zsiga, Adrian Dohotaru, Vlad Rusu in Istvan Szakats

Oblikovanje luči: Martin Lovšin

Producentke: Alma R. Selimović, Klara Drnovšek Solina, Ajda Koloini

Koprodukcija: Centrul Cultural Clujean, L’Arboreto – Teatro Dimora di Mondaino, MoTA – Museum of Transitory Art (v okviru mednarodnega projekta Stronger Peripheries: A Southern Coalition s podporo CE, MK, MOL, Cukrarna / Muzej in galerije mesta Ljubljana)

Zahvale: Barbara Poček, Barbara Tomšič in Maks Bricelj

Na sporedu:
19. maj 2023 ob 19:00
Lokacija: Sodni stolp
Trajanje: 75 minut