POD KONTROLO

POD KONTROLO

O predstavi:

Luka vsak dan telovadi, sproti odgovarja na mejle, vsak dan se tušira z mrzlo vodo, zdravo je, ločuje odpadke, pospravlja, kuha, skratka počne vse, kar lahko, da stvari ne bi ušle izpod nadzora. Od vsega mu gre na bruhanje, a ene stvari je pač treba požreti.

Kako daleč se hočemo gnati, da bi imeli stvari pod nadzorom? Kje je svoboda, veselje, sreča? Če se tudi vam zdi, da ste vsakodnevno zgolj ovčar, ki poskuša svoje želje, nagone, obveznosti, skrbi, probleme itd. spraviti v red, potem je Luka vaš človek. Klovn, ki je pozabil biti smešen, in performer, ki ne zna biti resen.

Projekt je nastal na podlagi sodelovanja v laboratoriju Vie Negative za uprizarjanje – VN Lab (2022) in mednarodnem projektu za raziskave sodobnih scenskih umetnosti –  PARL (2022).

Odmevi v medijih:

“Sizifovsko gnanje kaosa v red pripelje do ljubkega trenutka komunalnega spoznanja – vse je pod kontrolo, mamo to, bomo že še posesali naše pajčevine.”

Matic Ferlan, Odrišča, 2023

O avtorjih:

Luka Piletič (1994) je zaključil mednarodno gledališko šolo École Philippe Gaulier (Francija) s poudarkom na klovnu, bufonu in francoski farsi. Deluje na področju klovnskega, improvizacijskega, uličnega in avtorskega gledališča ter performansa.

Za avtorsko predstavo Klicaj sta z Janom Podbrežnikom 2021 osvojila stanovsko nagrado (»Performer’s choice«) ZIZ festivala. Leta 2020 je dobil nagrado za najboljšega improvizatorja Impro lige in kot del kolektiva Globus Hystericus nagrado za najboljšo ulično predstavo za Pot v Tadam.

Na Pedagoški fakulteti v Ljubljani je magistriral na oddelku za socialno pedagogiko z nalogo na temo dela bolnišničnih klovnov z umirajočimi, za kar je prejel fakultetno Prešernovo nagrado. Je član Rdečih noskov.

Avtor in nastopajoči: Luka Piletič

Praktična dramaturga: Uroš Kaurin in Anja Bezlova Završnik

Produkcija: Via Negativa in Moment

Na sporedu:
13. maj 2023 ob 19:00
Lokacija: Intimni oder GT22
Trajanje: 45 minut