THE END/KONEC

THE END/KONEC

O predstavi:

Konec planeta Zemlja, ki je enako pretresljiv kot konec odnosa. Predstava je zabavna in ganljiva pripoved o okoljski katastrofi in prikazu prihodnosti, prežetem z upanjem. Bert in Nasi odplešeta konec svojega razmerja in si predstavljata, kakšna bi lahko bila prihodnost, v kateri nista drug ob drugem. Nad odrom sta projicirani vzporedni pripovedi: konec planeta in konec njunega sodelovanja. Predstava Konec govori o prihodnosti kot o nečem, kar si lahko samo predstavljamo, a vpliva na naše dojemanje sedanjosti. Ponuja vizijo prihodnosti, v kateri poskušamo na novo izumiti svoje odnose ne glede na možnost konca. V duhu njunih prejšnjih del gre v predstavi Konec za pretresljivo, žalostno in smešno pripoved o sedanji ekološki krizi. Njun ples je opomnik in praznovanje naše lastne smrtnosti in končnosti vsega okoli nas.

Po predstavi sledi pogovor z ustvarjalci.

V sklopu izbraževalnega programa TRIGGER 2023 bosta Bert in Nasi v Ljubljani izvedla razširjeno dvodnevno delavnico Politično v sobi. Delavnica bo potekala 14. in 15. maja med 10.00 in 14.00 v prostorih Slovenskega gledališkega inštituta na Mestnem trgu 17 v Ljubljani. Prijavite se tukaj.

Odmevi v medijih:

Konec je hkrati neizmerno smešna in nadvse ganljiva predstava o času, ki ga zapravljamo, in ljudeh, s katerimi ga radi zapravljamo.”

Kate Wyver, The Guardian, 2019

Nagrade:

ZMAGOVALNA PREDSTAVA, nagrada Total Theatre po presoji žirije, 2019

ZMAGOVALNA PREDSTAVA, nagrada občinstva, Be Festival, 2019

O avtorjih:

Bertrand Lesca in Nasi Voutsas sta redno nagrajevana ljubljenca festivalskih občinstev po vsem svetu. V letu 2020 sta prejela prestižno nagrado Forced Entertainment. Veljata za ena najbolj svežih in inovativnih sodobnih performerjev svoje generacije v Evropi, ki na novo izumljata politični teater. Vojna v Siriji, globalna ekološka katastrofa, migracije znotraj Trdnjave Evropa. Noben konflikt ni tako velik, da ga ne bi bilo mogoče strniti v boj med dvema performerjema – politično je osebno in osebno je politično. Bertrand in Nasi se s humorjem lotevata razlik, ljubezni, frustracij, sovraštva in sprave. Pred nami se na odru zrcali vsa paradoksalnost političnih kriz, ki jih živimo, in sproža vprašanje, kako jih lahko premagamo.

Avtorja in nastopajoča: Bertrand Lesca in Nasi Voutsas

Koreografija: Laura Dannequin

Oblikovanje svetlobe: Jessica Hung Han Yun

Asistentka oblikovanja svetlobe: Ruth Green

Tehnično vodenje predstave: Enrico Aurigemma

Produkcija: Hannah Slimmon (za Farnham Maltings), Ginny Graham, Fiona Baxter

Partnerji: The Place and Warwick Arts Center, Banff Center for Arts and Creativity, Arts Council England

Na sporedu:
12. maj 2023 ob 19:00
Lokacija: Amfiteater II. gimnazije Maribor
Trajanje: 50 minut