Uvodni pozdrav

Kulturno-umetniško društvo Moment

6. Mednarodni festival neodvisnih uprizoritvenih umetnosti Prestopi/Crossings

Maribor, 12.–20. 5. 2023

 

Vse gori, mi pa se gremo teater!

 

Maj je čas, ko Moment prestopi prag svojega Intimnega odra GT22. To je čas za kvaliteten in vznemirljiv mednarodni program predstav in spremljevalnih dogodkov v Mariboru. To je čas, ko se prepletejo raznorodni izrazi in mešani odrski žanri ter ko se srečajo ustvarjalci s publiko in publika z ustvarjalci.

Naša sedanjost je v krizi, v krču. Finančna kriza, zdravstvena kriza, ekološka kriza, energetska kriza, prehranska kriza, politična kriza, varnostna kriza … Veliki družbeni krč. Vse gori! Včasih dobesedno. Z gledališčem pa ne moremo gasiti požarov. Mi iščemo odgovore, najdemo pa vprašanja.

In v predstavi Quizoola! skupine Forced Entertainment je res veliko vprašanj. Gostovanje tega kolektiva, ki že desetletja na novo izumlja gledališče, je gotovo eden od vrhuncev letošnjega festivala. Njihova druga predstava Resnična čarovnija o absurdnem nerazumevanju pa si neumorno prizadeva, da bi našli skupen jezik. Kolektiv Forced Entertainment nas spominja na resnično čarovnijo gledališča (in na to, da je nekaj le redko takšno, kot se zdi). In predvsem na to, da je biti človek v svojem bistvu skrajno zanimivo.

In Prestopi so še mnogo več. Ljubljenca festivalskih občinstev in redno nagrajevan tandem Bert & Nasi s predstavo Konec. Pa Ingrid in Lasse iz Norveške, ki v predstavi Panove piščali in papirologija skozi gib in glasbo na novo definirata dvojino. Reški Kolektiv Igralke s predstavo Babice, na kateri so obvezna oprema robčki, saj jih boste potrebovali tako zaradi solz joka kot smeha. Francoska akrobatska burleska Beg za vso družino. Iz domačih logov pa BetON7, ki skozi glasbo vzpostavlja odnos do svetega v urbanem okolju, dokumentaristični Krog, ki pripoveduje o ostalinah in pomenu javnih prostorov, v punku in na okopih odrešeniškosti spočet Godzilla Tribute Band ter izmuzljiv poskus, kako vse spraviti Pod kontrolo. Za uvod in zaključek pa koncertni program avtohtonih zasedb Last Dropout in Funk Fu.

Letošnji festivalski program desetih predstav je radoveden, zanima ga človek in ljudje v odnosu eden z drugim. Vsi gostujoči klovni, plesalke, igralke in glasbeniki sanjajo boljši svet, preizkušajo vizije prihodnosti, pripovedujejo zgodbe preteklosti in sedanjosti. Ne iščejo samo rešitve znotraj statusa quo, temveč mislijo alternative. In nas vsaj začasno odmaknejo od skrbi vsakdanjih potreb in koristi.

Vabljeni, da ta podaljšani teden preživimo skupaj. Na predstavah, koncertih in pogovorih po različnih lokacijah v mestu. Kjer si bomo povedali vse, kar nam gre. Kjer bomo kritični do družbe, gledališča, oblasti, konformizma in ozkoglednosti. In kjer bo vse to povod, razlog in vzrok za praznovanje. Iščemo smisel in se ob tem veselimo življenja. Vse gori, mi pa se gremo teater!