Svečana otvoritev festivala Prestopi + Lirični utrinki

Cenjena publika! Iz globin garderobne omare izbezajte najboljše obleke in spolirajte najlepše čevlje. Po (pre)dolgem času imamo priložnost, da se uredimo za gledališče! Začenja se najdaljši mariborski festival tega leta, začenjajo se Prestopi!

Od 29. maja naprej bomo pripravljali dogodke, ki bodo popestrili mestni vsakdan, predstave, ob katerih bomo uživali pod milim nebom in v temačnosti gledaliških dvoran, pogovore, druženja in še kaj. Veselimo se posedanja, spoznavanja in dolgih debat pozno v noč.

Z otvoritvijo začnemo ob 19.00, ko bomo na zadnji steni GT22 razgrnili novi mural celjskega umetnika Mihe Peperka. Dovolimo si spreminjati stvarnost. Upajmo navkljub, vztrajajmo z vnemo Don Kihota in Sanča Panse. Bodimo realisti in zahtevajmo nemogoče. To so sporočila, ki jih želimo deliti z vami tudi skozi novi mural. Ob razgrnitvi murala nas čaka tudi kratka opera Lirični utrinki:

Opera kjerkoli in kadarkoli – nepričakovan nastop štirih vrhunskih opernih pevcev sredi mestnega vrveža. Mesta so ravno zaradi koncentriranega življenja tudi prostori presenečenj. Med iskanjem ravnovesja, da bi nakupili vse, kar potrebujemo, naredili vse, kar je treba, prišli pravočasno na zmenke in opravke, lirični utrinki pričarajo tisti piš presenečenja, ki mesta kljub napornemu življenju dela zanimiva.

Lahko jih ujamete že prej: ob 10.45 na glavni mariborski tržnici in ob 17.30 na Glavnem trgu pri Living Roomu.

***

V skladu z odloki vlade je udeležba na kulturnih dogodkih dovoljena osebam z negativnim testom na covid-19, cepljenim ali prebolevnikom. Za otroke to pravilo ne velja.

Upoštevati moramo priporočila glede vzdrževanja medosebne razdalje, pravilnega nošenja maske, higiene rok in higiene kašlja.

***

Avtor murala Miha Peperko je po izobrazbi univ. dipl. inž. arhitekture, v prostem času pa grafitar. Je član Umetniške četrti U4 v Celju in idejni vodja prehoda Graffiti Street, v sklopu katerega vsako leto organizira grafiti druženja tako za mlade nadobudneže kot izkušene mojstre. Porisal je gostinske lokale, trgovine, otroške sobe, razstavne prostore, podhode … Njegov največji grafit pa je še danes osemmetrski rudar v Velenju.

Lirični utrinki:

Režiser: Dirk Opstaele
Nastopajo: Katja Konvalinka, Irena Yebuah Tiran, Diego Barrios Ross, Jure Počkaj
Oblikovalec zvoka: Jure Vlahovič
Producentka: Mojca Jug
Produkcija: Bunker, Ljubljana
Koprodukcija: Ensemble Leporello
Trajanje: 7 minut

Mesto: Maribor
Trajanje: 30 min
Na sporedu:
29. maja 2021 ob 19:00
Vogal GT22