Palmyra

Vstopnina znaša 5 evrov. Vstopnice so na voljo na spletu in na prizorišču eno uro pred dogodkom.

 

Politična drama, mešanica dejstev in fikcije

Palmyra je politična drama, mešanica dejstev in fikcije. Nastala je z mislijo na uničenje starodavnega sirskega mesta z istim imenom. Predstava raziskuje maščevanje, politike uničenja in tisto, čemur pravimo barbarsko. Občinstvo vabi k odmiku od populističnih novic in nudi razmislek o civilizaciji in razpadu odnosov.

Starodavno mesto Palmira je bilo eno najbolje ohranjenih na svetu. Turisti z vsega sveta so občudovali znamenita templja Bel in Bal Šamin ter Slavolok zmage. Leta 2015 je nadzor nad mestom prevzel ISIS, uničil templje, izropal grobove in uporabil amfiteater za izvajanje javnih usmrtitev. Leto kasneje, ko je bil ISIS odstranjen iz mesta, so v amfiteatru uprizorili koncert z naslovom »Z molitvijo iz Palmire: Glasba oživlja starodavne zidove«. V nagovoru pred koncertom je nekdanji vodja londonskega simfoničnega orkestra Valery Gergiev dejal: »Naš koncert v Palmiri je poziv vsem, da se združimo v miru in enotnosti ter skupaj delujemo proti zlu in terorizmu. (…) Protestiramo proti barbarom, ki so uničili spomenike svetovne kulture. Protestiramo proti usmrtitvam ljudi na tem veličastnem odru.«

Nagrade:

  • nagrada Total Theatre za inovacije in eksperimentiranje na Festivalu Edinburgh 2017 (premierna uprizoritev)
  • nagrada Grand Prix na festivalu Stockholm Fringe 2017
  • uvrstitev med 10 najboljših predstav leta 2017, Whats on Stage
  • uvrstitev med 10 najboljših predstav leta 2017, The Guardian
  • nagrada žirije na FITT Festivalu Tarragona 2018
  • leta 2020 sta avtorja Bertrand Lesca in Nasi Voutsas prejela prestižno nagrado Forced Entertainment

O avtorjih:

Bertrand Lesca in Nasi Voutsas sta ljubljenca festivalskih občinstev po vsem svetu. V letu 2020 sta prejela prestižno nagrado Forced Entertainment. Veljata za ena najbolj svežih in inovativnih sodobnih performerjev svoje generacije v Evropi, ki na novo izumljata politični teater. Vojna v Siriji, globalna ekološka katastrofa, migracije znotraj Trdnjave Evropa. Noben konflikt ni tako velik, da ga ne bi bilo mogoče strniti v boj med dvema performerjema – politično je osebno in osebno je politično. Bertrand in Nasi se s humorjem lotevata razlik, ljubezni, frustracij, sovraštva in sprave. Pred nami se na odru zrcali vsa paradoksalnost političnih kriz, ki jih živimo, in sproža vprašanje, kako jih lahko premagamo.

Najbolj prepoznana sta po trilogiji, ki v zadnjih letih naslavlja vprašanje globalnih konfliktov: Eurohouse(2016), Palmyra (2017) in One (2019). Trilogija se ukvarja s kompleksnimi družbenimi vprašanji, kot so denimo odnos periferije (konkretno Grčije) in Evropske unije, vojne in vzpon ekstremne desnice, pri čemer so teme vedno predstavljene v dostopni in neposredni formi. Njuna najnovejša predstava The End pa je plesni uvid v razpad delovnega odnosa v luči globalne klimatske katastrofe.

Pod okriljem produkcijske hiše Farnham Maltings in v sodelovanju z MAYK sta prepotovala večino Evrope, Amerike in Avstralije.

Klepet po predstavi.

***

V skladu z odloki vlade je udeležba na kulturnih dogodkih dovoljena osebam z negativnim testom na covid-19, cepljenim ali prebolevnikom. Za otroke to pravilo ne velja.

Upoštevati moramo priporočila glede vzdrževanja medosebne razdalje, pravilnega nošenja maske, higiene rok in higiene kašlja.

***

Avtorja in nastopajoča: Bertrand Lesca in Nasi Voutsas
Dramaturginja: Louise Stephens
Oblikovalec svetlobe: Jo Palmer
Vizualna podoba: Ollie Baxter
Foto: Alex Brenner
Produkcija: Farnham Maltings (Edward Fortes in Hannah Slimmon)
Podpora: CroquisBCN (Barcelona), Bristol Ferment, MAYK, Tobacco Factory Theatres, Nuffield Southampton Theatres, Ovalhouse, HOME in Arts Council England

 

Mesto: Maribor
Trajanje: 55 minut
Na sporedu:
3. septembra 2021 ob 20:00
Intimni oder, GT22
4. septembra 2021 ob 20:00
Intimni oder, GT22