TRIGGER 2021: DECENTRALIZACIJA UMETNOSTI – TRIGGER konferenca

DECENTRALIZACIJA UMETNOSTI: TRIGGER konferenca v sodelovanju Gledališča Glej s Centrom za kreativnost in Festivalom Prestopi 2021
Konferenca je tudi del programa Odri brez meja

Vse bolj postaja jasno, da v prihodnosti ne bomo mogli več hitro potovati med posameznimi mednarodnimi festivali, poslovnimi srečanji in predstavami, saj to ne bo ne mogoče, ne trajnostno. Zato iščemo načine oblikovanja dolgoročnega sodelovanja tako na lokalnem kot mednarodnem nivoju. Izhajajoč iz post-jugoslovanske tradicije široko razpredenih kulturnih domov kot središč lokalnih skupnosti, bomo na enem mestu združili lokalne inmednarodne predstavnike festivalov, rezidenčnih hiš in kulturnih centrov, ki delujejo izven velikih urbanih centrov moči.

Na dogodku želimo preizprašati, kako lahko ustvarjamo decentralizirano in trajnostno umetniško skupnost, se ukvarjati s programiranjem, ki odraža logiko mnogoterih centrov in izmenjati mnenja ter izkušnje, kaj pomeni delovati izven političnih, finančnih in hiperprodukcijskih centrov moči ter iskati pristne in dolgoročne odnose z različnimi skupnostmi in občinstvi.

PROGRAM
Diskurzivni program poteka v angleščini z možnostjo slovenskega prevoda. Predstave so v angleščini ali v slovenščini, opremljene z angleškimi podnapisi.

10:00-10:45 SPOZNAJMO SE: registracija

10:45-11:00 Lirični utrinki v mestu (lokacija: Mariborska tržnica) // pop-up opera // trajanje: 7 minut // produkcija: Bunker Ljubljana, koprodukcija: Ensemble Leporello

11:00-11:30 POTOPIMO SE V PRAVO VZDUŠJE: pozdravni nagovor TRIGGER ekipe: Barbara Poček, Gledališče Glej; Nika Bezeljak, Festival Prestopi; Marko Podjavoršek, Center za kreativnost

11:30-12:00 PREPUSTIMO SE NAVDIHU: Skupno v skupnosti: Sedemdeset let zadružnih domov kot družbene infrastrukture (Asta Vrečko, Rastko Pečar, Blaž Babnik Romaniuk, Martina Malešič)
Projekt se predstavlja v Paviljonu Republike Slovenije na 17. mednarodni razstavi arhitekture La Biennale di Venezia

12:00-13:30 POVEZUJMO CENTRE: primeri dobre prakse
Na enem mestu bomo združili navdihujoče kulturne producente iz Slovenije in tujine, ki delujejo izven velikih centrov moči. Kdo so ti festivali, rezidenčne hiše in kulturni centri, ter kakšne lekcije se lahko naučimo iz njihove vztrajnosti in dela?

Govorci:
Kryštof Koláček: ustanovitelj in direktor, Performing Arts Festival Kutná Hora, Češka
Pierre Caussin: direktor, Forum Jacques Prévert, Carros, Francija
Pau Estrem: umetniški direktor, Danseu Festival, Španija
Lorenzo Facchinelli: vodja projektov, Centrale Fies, Italija
Stane Tomazin: programski vodja, FKK festival kulture Kostanjevica, Slovenija
Matjaž Farič: umetniški direktor, Festival Flota, Slovenija
Anja Bajda: vodja, Kulturni dom Cerknica, Slovenija
Moderatorki: Tjaša Pureber, Gledališče Glej in Nika Bezeljak, Moment

13:30-14:00 ODMOR

14:00-16:00 PONOVNO OSREDIŠČIMO UMETNOST: pogovor
Razprava o izzivih dela, razmišljanja, programiranja in povezovanja umetnosti izven urbanih centrov. Osredotočili se bomo na vprašanja povezovanja skupnosti in gradnje občinstva ter raziskovali delovne modele izven centrov moči.
Moderatorki: Tjaša Pureber, Gledališče Glej in Nika Bezeljak, Moment

17:00-18:30 Uroš Kaurin, Vito Weis: Heroj 2.0 – Predstava vseh predstav // avtorska predstava // dolžina: 90 minut // produkcija: Moment, koprodukcija: EN-KNAP Ljubljana
Morda se vam bo zdelo, da po tem ne rabite videti ničesar drugega, a ta navdušujoča performerja, ki segata onkraj meja možnega ter njunih (in vaših) zmožnosti, vam bosta vzbudila željo po še. Še več (njiju).

19:00-19:15 Lirični utrinki v mestu (lokacija: GT22) // pop-up opera // trajanje: 7 minut // produkcija: Bunker Ljubljana, koprodukcija: Ensemble Leporello

19:30-20:00 Odprtje Festivala Prestopi (lokacija: GT22) // odprtje murala // produkcija: Moment

***

Sodelujoči producenti:
Koprodukcija: Center za kreativnost

Strateški razvoj: Gledališče Glej, Moment, Bunker Ljubljana, Pekinpah, Mesto žensk, Slovensko mladinsko gledališče in Maska Ljubljana (program Nova pošta)

TRIGGER 2021 je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt Center za kreativnost sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Platformo TRIGGER 2021 sofinancirajo tudi Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana.

 

Mesto: Maribor
Trajanje: 10.00-20.00
Na sporedu:
29. maja 2021 ob 10:00
Lutkovno gledališče Maribor