O festivalu 2023

O FESTIVALU

Mednarodni festival neodvisnih uprizoritvenih umetnosti Prestopi v Maribor prinaša kakovostno sodobno neodvisno produkcijo iz tujih in domačih logov. Prve tri edicije so potekale v letih 2010, 2011 in 2012, nato so ga po nekajletnem premoru ponovno obudili leta 2019 in od takrat poteka bienalno. Organizator festivala je Kulturno-umetniško društvo Moment, ki v Mariboru deluje znotraj prostorov GT22 in programsko osmišlja Intimni oder. Njihovo poslanstvo je razvoj in produkcija sodobnega neodvisnega gledališča in povezovanje umetnosti z družbo in družbe z umetnostjo.

Letošnji festivalski program desetih predstav je radoveden, zanima ga človek in ljudje v odnosu eden z drugim. Vsi gostujoči klovni, plesalke, igralke in glasbeniki sanjajo boljši svet, preizkušajo vizije prihodnosti, pripovedujejo zgodbe preteklosti in sedanjosti. Ne iščejo samo rešitve znotraj statusa quo, temveč mislijo alternative. In nas vsaj začasno odmaknejo od skrbi vsakdanjih potreb in koristi.

Vabljeni, da ta podaljšani teden preživimo skupaj. Na predstavah, koncertih in pogovorih po različnih lokacijah v mestu. Kjer si bomo povedali vse, kar nam gre. Kjer bomo kritični do družbe, gledališča, oblasti, konformizma in ozkoglednosti. In kjer bo vse to povod, razlog in vzrok za praznovanje. Iščemo smisel in se ob tem veselimo življenja. Vse gori, mi pa se gremo teater!

MOMENT MARIBOR

Naše temeljno poslanstvo je produkcija in razvoj neodvisnega gledališča. Stremimo k temu, da se s sodobnimi uprizoritvenimi praksami srečuje čim več ljudi, da jih spoznavajo in se z njimi kritično soočajo. Povezujemo umetnost z družbo in družbo z umetnostjo. Smo prostor skupnosti in družabnosti.

Naše osnovne dejavnosti so redna produkcija in postprodukcija predstav, organizacija in izvedba usposabljanj, delavnic, izobraževanj in vsebin kulturno-umetnostne vzgoje ter organizacija bienalnega mednarodnega festivala Prestopi/Crossings.

V Mariboru vodimo Intimni oder, ki od leta 2014 raste v skupnih prostorih GT22.

11 + 4 =